زیبایی های آسمان شب

دیشب حدودای ساعت 2 بامداد بود خوابم نمی برد یه سری رفتم توی حیاط و چشمم ناخودآگاه به صورت فلکی جبار خورد کمی سرم رو بالاتر آوردم حدودای سمت الراس اونجا هم خوشه هم داشت خود نمایی می کرد، دوربین و سه پایه رو آوردم و چند شات از 2 ام معرف این شبها یعنی M42 (سحابی اوریون یا سحابی جبار) و M45 (خوشه ی پروین) ثبت کردم، درسته که خیلی خوب نشده اما فکر کنم برای شروع بد نباشه.
اینهم شرح مختصری از:

سحابی اوریون یا سحابی جبار

بین ابط الجوزا و رجل الجبار سه ستاره‌است، سه ستاره از قدر دوم به فاصله مساوی از هم که کمربند جبار را مشخص می‌سازد. شئی بسیار قابل توجهی در شمشیر جبار وجود دارد. در آن جا چشم برهنه ستاره محو ابر مانندی را مشاهده می‌کند. مطالعه دقیق تر نشان می‌دهد که این جسم سحابی جبار است: توده عظیمی از گاز و غبار که در حالت انگیزش دائمی است و جرم آن به ۱۰۰۰۰ برابر خورشید برآورد می‌شود. این سحابی بر اثر نور ستاره تتا - جبار که در نزدیکی مرکز این ابر وسیع قرار دارد دیده می‌شود.
سحابی معروف جبار  روشنترین سحابی گازی در آسمان در صورت فلکی جبار قرار دارد.در شرایط خوب با چشم غیر مسلح نیز قابل مشاهده است.
در لیست مسیه ام ‌۴2 نام‌گذاری شده است. قدر تقریبی آن در حدود ۴ بوده واندازه آن نیز در حدود یک درجه است. این سحابی در واقع تکه کوچکی از یک ابربزرگ است که چند صد سال نوری اندازه آن است.بطلمیوس تیکو براهه جان بایر و گالیله از ستاره شناسانی هستند که به آن پرداخته اند فاصله این سحابی در حدود ۱۶۰۰ سال نوری است.اب عاد واقعی آن درحدود ۳۰ سال نوری است.این سحابی توسط ۴ ستاره تازه متولد شده داغ در درونش روشن شده است نام این خوشه کوچک خوشه ذوزنقه وار یا تراپزی وم (Trapezium)است.این چهار ستاره با تابش فوتونهای فرابنفش خود موجب تحریک توده گازی ودر نتیجه درخشنده شدن آن شده اند.درخشندگی روشنترین این 4 ستاره 40 برابر خورشید است.
در این سحابی ستارگان آبی وداغ بسیاری وجود دارد وتلسکوپ هابل توانسته حلقه هایی از گاز وغبار اطراف این ستارگان را آشکار کند.اندازه این حلقه ها دو برابر اندازه کنونی منظومه شمسی می باشد.این حلقه ها می توانند به سیارات فراخورشیدی تبدیل شوند.
 

 
نوع دوربین : Canon 50D * شاتر : 1.6 ثانیه * دیافراگم : F6.3 * ایزو: ISO:3200
 -----------------------------------------

خوشه ی پروین:

خوشهٔ پَروین نام خوشه‌ای در صورت فلکی گاو که به «هفت خواهران» هم مشهور است.
در لیست مسیه ام ‌۴۵ نام‌گذاری شده است.
خوشه پروین با نام عربی آن، ثریا، هم در فارسی نام برده شده‌است. در گذشته به آن هفت خواهر هم می‌گفتند چرا که به طور معمول فقط هفت ستاره از بیش از دویست ستاره شناخته شده آن، با چشم غیر مسلح قابل دیدن هستند و هم‌چنین صورت فلکی خرس بزرگ یا «دب اکبر» که در برابر آن قرار می‌گیرد به هفت برادر معروف بوده‌است.
افسانه:
شانه‌های گاو را خوشه پروین تشکیل می‌دهد. پیکر آسمانی گاو به خاطر این خوشهٔ زیبا، جلوهٔ خاصی دارد. خوشهٔ پروین، شبیه به دب اصغر ولی کوچک‌تر و فشرده‌تر از آن است که هفت ستاره در آن به وضوح دیده می‌شود. بر طبق اساطیر یونان، خوشهٔ پروین، هفت دختران اطلس نیرومند بودند که اوریون (صورت فلکی جبار یا شکارچی) به دنبالشان بود و برای نجات از دست وی، به صورت هفت کبوتر در آمدند.
 مشخصات: قدر:۱٫۴ / مساحت: ۱۲۰ دقیقه مربع / نوع: خوشه ستاره‌ای باز / صورت فلکی:ثور / فاصله: ۴٫۵ سال نوری



نوع دوربین : Canon 50D * شاتر : 2 ثانیه * دیافراگم : F5.6 * ایزو: ISO:1600

-----------------------------------------

هر دو عکس دیشب با لنز  Sigma 70-300mm F4-5.6 DG MACRO  فوکال 300mm  گرفته شده است.






مرگ ماهی ها

جمعه گذشته یه سری رفتیم به منطقه تنگه بلاقی و پشت سد سیوند، کلی آب اومده بود پایین. حسابی حالمون گرفته شد.


وقتی که این صحنه رو دیدم ناخودآگاه یاد ترانه وقف پرنده ها با صدای قاسم افشار افتادم:


وقف پرنده ها

آی آدمای مهربون! واجبه که کمک کنیم٬
فکری برای بستن٬ زخمهای شاپرک کنیم.
واجبه که جلا بدیم٬آبی آسمونی رو٬
وقف پرنده ها کنیم٬دونه ی مهربونی رو٬
پیکر ناز نسترن٬بستر سبزه و چمن٬
حیفه! که فرسوده بشه!
آب زلال چشمه ها٬بارون رحمت خدا٬
حیفه! گل آلوده بشه!
پاکیهای دنیا رو آلودیم!
اینجور اگه٬بگذره نابودیم!
آی آدما! با ندونم کاریتون!
زندگی رو کشتین و خوشنودین!
کو؟ کجا رفت٬آسمون آبیمون٬
کو؟ کجا رفت٬برکه ی مرغابیمون.
چرا باید بمیرن از تشنگی؟
ماهیهای٬کوچیک سرخابیمون.

دشت اگه صحرا بشه٬قاصدکی نمیمونه!
قصّه ی زندگی رو باز٬چکاوکی نمیخونه!
چکاوکی نمیخونه!

برای دانلود ترانه اینجا كلیك كنید.






گزارش تخلف
بعدی